Presenteer een geweer

Generaal Van Uhm is niet de vlotste spreker. Zeker in het Engels komen de zinnen wat houterig uit zijn mond. Toch liet hij tijdens TEDx Amsterdam (2011) zijn publiek lachen en huiveren tegelijk. Dat gebeurde in de eerste minuten van zijn toespraak:

“We kiezen allemaal ons eigen instrument om de wereld te verbeteren. Sommigen kiezen de pen. Sommigen de microscoop.  Ik maakte een andere keuze…” (en hij toont een mitrailleur aan de zaal)… “ik koos dit instrument. Waarschijnlijk zijn jullie nog nooit zo dicht bij een mitrailleur geweest.”

Dat is precies waarom het zo’n indruk gemaakt: het is verrassend en beangstigend. Het hart van de toehoorders is geraakt: ze zitten op het puntje van hun stoel. Ze zijn honderd procent ontvankelijk voor wat Van Uhm verder nog gaat zeggen. En ze zullen het niet snel vergeten.

Ook jij kunt dit effect bereiken, door een voorwerp (of misschien zelfs een levend wezen) ten tonele te voeren. Een paar tips kunnen je daarbij helpen:

1. Wees creatief in de keuze van je voorwerp, probeer te verrassen
2. Het voorwerp moet je kernboodschap verhelderen
3. Bouw spanning op, zodat het publiek maximaal ontvankelijk is voor het getoonde voorwerp
4. Oefen met het voorwerp en zorg dat er niets mis kan gaan
5. Zorg voor een plan B, voor als het voorwerp zoekt raakt of dienst weigert.

Inspiratie voor deze overtuigingstechniek is overal. Zie onderstaande voorbeelden:

Steve Jobs laat zien dat zijn Mac Air zo dun is dat hij in een envelop past.
Bill Gates laat muggen uitzwermen naar het publiek in een pleidooi voor malariabestrijding (in het filmpje: na 5 minuten).
Professor Chris Bischop laat zijn schedel net niet verbrijzelen door een zware kogel; dit om de betrouwbaarheid van de natuurwetten te demonstreren.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *