Hoe verzin je een uitspraak die blijft hangen?

Presentaties winnen aan overtuigingskracht als je ze kruidt met oneliners. Maar hoe verzin je zo’n prikkelende uitspraak die blijft hangen?

Dat zouden we Hans Wiegel kunnen vragen. Die wist er wel raad mee. Toen hij tijdens de verkiezingscampagne van 1976 werd uitgemaakt voor klootzak, antwoordde hij droog: Fijn dat u zich even voorstelt, mijn naam is Wiegel.

Zo ad rem is niet iedereen, maar dat hoeft een goede oneliner niet in de weg te staan. Ook jij kunt ze vinden, als je er actief naar zoekt tijdens de voorbereiding van je presentatie. Hier zijn een paar tips die je op het spoor kunnen zetten.

1. Zeg het met een drieslag – Een drieslag is een opsomming van drie woorden of zinsdelen. Zoals het bekende Veni, vidi, vici, van Julius Caesar. Drieslagen klinken algauw erg krachtig. Misschien dat Amerikaanse presidenten ze om die reden vaak gebruiken. Zoals Obama: We must pick ourselves up, dust ourselves off, and begin again the work of remaking America.
Mensen luisteren graag naar drieslagen en onthouden ze beter. Heb je iets op te sommen, probeer het in een drieslag te vatten.

2. Gebruik tegenstellingen – Door tegengestelde woorden in een zin te zetten, krijg je pakkende uitspraken. In de reclame is dit een populaire techniek: Color Reus, wast een berg en kost een beetje.

3. Alliteratie – Berg, beetje. Veni, vidi, vici… er is nog een reden waarom deze uitspraken blijven plakken: ze maken gebruik van dezelfde beginletter. Alliteratie dus, en dat vinden we prettig om te horen. Of het nu een dichtregel, verkiezingsboodschap of reclamekreet is: we onthouden hem beter als hij allitereert. Denk maar aan Heerlijk, helder, Heineken. Is ook een drieslag, trouwens.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *