Doe het met het licht aan!

Laatst zat ik in een zaal waar presentaties werden gehouden. De eerste spreker had een interessant verhaal, maar wist het helaas niet interessant te presenteren. Haar visie sprak zij zacht mompelend uit en ze bleef naar een mysterieus punt achter in de zaal staren. Niet de beste manier om contact met de zaal te maken.

Niet getreurd, er was nog een tweede spreker! Deze man kwam op, met zijn gezicht richting het scherm met daarop een PowerPoint-dia. Hij gebaarde druk richting de man bij de lichtschakelaar. Prompt ging het licht uit. De zaal was donker. Er klonk een stem: ‘Ik ben Kees de Krom* en ik kom jullie vertellen over nut en noodzaak van investeren in boekhoudsoftware’. Het scherm toonde nog steeds de PowerPoint-dia. Iets helderder nu het licht uit was, maar waar was meneer De Krom gebleven? We hoorden hem zijn verhaal vertellen en konden een groot deel ervan meelezen op de dia’s. Cijfers, grafieken en tabellen… Mijn oogleden werden zwaar. Naast mij schoof een man wat onderuit op zijn stoel. Zijn ademhaling klonk steeds dieper en…

Bij het aanfloepen van het licht schrokken we op.

We zagen een man. Achter hem – iets minder fel – maar nog steeds goed leesbaar – een dik vet vraagteken op een dia. De man keek vragend de zaal in. Wij keken vragend zijn kant op… ‘Of er nog vragen zijn’, vroeg hij. Achter mij stak iemand zijn vinger op en vroeg oprecht benieuwd: “Bent u meneer De Krom?”

Pijnlijk…

Zorg dat de mensen naar jou kijken. Dat je publiek jouw passie voor hetgeen je vertelt niet alleen hoort, maar zeker ook ziet. Jij bent degene die meerwaarde geeft aan de presentatie van jouw idee, je product of je dienst. Anders had je de mensen net zo goed een mail, een folder of iets dergelijks kunnen sturen. Maak contact met je publiek. Wees niet bang voor oogcontact, kijk de mensen bewust aan en houd in de gaten of je boodschap door de mensen wordt begrepen.

De huidige projectieapparaten geven ook in een verlichte omgeving een prima beeld. Maak communicatie mogelijk. Doe het met het licht aan!

 

*De naam is niet de daadwerkelijke naam van de presentator in kwestie, dit om herkenning te voorkomen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *