De training
Een presentatie ontwerpen, voorbereiden en houden is als schaken op verschillende borden. We leiden je stapsgewijs door dit proces. Ons stappenplan is gebaseerd op de ‘vijf taken van de redenaar’, zoals Cicero al uitstippelde. Dit hebben we vertaald naar de moderne tijd: de vijf taken van de presentator.

Dag 1
Tijdens de eerste sessie beginnen we met een compacte maar verhelderende analyse. Hoe werkt overtuigingskracht eigenlijk? Wat bepaalt of een presentator zijn gehoor weet te boeien? Wat maakt dat hij geloofd wordt? De begrippen pathos, ethos en logos – zoals door Aristoteles beschreven – zijn hierbij nog steeds bijzonder relevant. Zoals we illustreren met voorbeelden uit de huidige tijd.
Vervolgens staan de eerste twee taken van de presentator centraal. Bepaling van je kernboodschap, en de onderbouwing daarvan met argumenten en ideeën (taak 1). Gevolgd door het aanbrengen van een heldere structuur (taak 2).  Dan heb je een stevig fundament gelegd voor je presentatie.

Dag 2
In de tweede sessie werken we vooral aan de verwoording en vormgeving van je verhaal. Anekdotes, soundbites, pakkende illustraties, humor: dit is zijn allemaal retorische technieken uit het gereedschapskistje van de presentator. Je leert hoe en waarom ze werken (en wanneer niet). Ook het gebruik en misbruik van moderne presentatiehulpmiddelen (PowerPoint, Prezi) nemen we onder de loep.  We staan in het bijzonder stil bij de kracht en functie van verhalen, als middel om werkelijk een connectie te maken met je publiek. Dit alles valt onder taak 3 van de presentator: de stijl. Daarnaast geven we adviezen over het instuderen en daadwerkelijk voordragen van je presentatie (taak 4 en 5).

Dag 3
Tijdens de laatste sessie richten we de spotlights op jou. Alle deelnemers houden hun presentatie. Oefening baart tenslotte kunst, dat geldt zeker voor de kunst van het presenteren. Elke presentatie krijgt ruime feedback, zowel van de trainers als de medecursisten.

Het eindresultaat  is gegarandeerd: je zult nooit meer de voorbereiding van een presentatie verwaarlozen. Je weet wat er komt kijken bij een boeiende en overtuigende presentatie. Mensen zullen nooit meer in slaap sukkelen of onder tafel hun mobieltje checken. De rest van je (beroeps)leven weet je mensen te raken én overtuigen, met een presentatie die ze niet snel zullen vergeten.

De opzet
De training vindt plaats in een groep van maximaal tien deelnemers. Zo krijgt iedereen ruime aandacht voor zijn of haar presentatiekunsten. Je krijgt persoonlijke feedback van de trainers en de medecursisten. Vanzelfsprekend krijg je tips om jouw presentatie te verbeteren. De training wordt gegeven in twaalf uur, verdeeld over drie dagdelen.

De doelgroep
Deze training is voor iedereen die een overtuigende, krachtige en inspirerende stijl van presenteren wil ontwikkelen. De training is zowel bestemd voor mensen die nog weinig presentaties hebben gegeven, als voor mensen die dit wel vaak doen, maar hun vaardigheden willen uitbreiden.